EPC - EnergiePrestatieCertificaat

Energieprestatiecertificaat (epc) - (Ver)kopen of (ver)huren

Het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) is verplicht bij de verkoop en verhuur van huizen en appartementen. Het EPC dient aanwezig te zijn vanaf het moment dat het goed te koop of te huur aangeboden wordt. Het is 10 jaar geldig. De eigenaar is verantwoordelijk voor het aanstellen van een erkende energiedeskundige die het EPC zal opmaken.

EPC-buro is gespecialiseerd en erkend door het VEA (Vlaams Energie Agentschap).

Wat doet een energiedeskundige?

De energiedeskundige van epc-buro inspecteert het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, de gebruikte isolatiematerialen, de verwarmingsinstallatie ... enz, kortom alle gebouwgebonden bouwkundige constructies & technische installaties die een impact hebben op het jaarlijks energieverbruik.

De energiescore van de woning is afhankelijke van de warmteverliezen door transmissie en ventilatie en warmtewinsten door interne warmte en zonnestraling.

De nodige afmetingen worden verzameld of opgemeten om alle verliesoppervlaktes, bruikbaar vloeroppervlak en volumes van de woning te berekenen. Daarna wordt een EPC opgemaakt door alle gegevens in de software te stoppen.

De opmaak en afhandeling van een epc neemt gemiddeld ongeveer een halve dag in beslag.

Wat heeft de huurder of koper aan het EPC?

Dankzij het EPC weet de potentiële huurder of koper meteen hoe energiezuinig de woning is, wat het makkelijker maakt om een keuze te maken. U kunt zo inschatten hoe duur de woning is qua energieverbruik. Het EPC legt geen verplichtingen op en dient enkel ter informatie voor de koper of de huurder.

Wat kost zo’n EPC?

De kostprijs is afhankelijk van de woning (aanbouwen, insprongen, zolder, dakkapellen, …) en de documenten over de woning die u kan voorleggen (plannen, facturen, …).  De prijzen gaan van 130 euro voor éénvoudige appartementen tot 230 euro voor grote vrijstaande woningen.

Contacteer me gerust voor een prijsofferte: 0477 29 92 56 of info@epc-buro.be.
U kunt ook gebruik maken van onze offerte-aanvraag formulier.

Wat staat er in een energieprestatiecertificaat?

Het EPC bevat:

Een kengetal (of energiescore), dat de energiezuinigheid van het gebouw weergeeft.
Het kengetal is uitgedrukt in Kwh/m² en drukt uit wat het primair jaarverbruik is ten opzichte van het bruikbaar vloeroppervlak van de woning. Het kengetal wordt op een kleurenbalk (van groen naar rood) geplaatst.

Energiebesparende adviezen die de koper of huurder informeren over mogelijke energiebesparende investeringen.

Extra informatie?

Bekijk hier een voorbeeld van een afgewerkt EPC.

Bekijk hier de brochure van het Vlaams Energie Agentschap.

Offerte EPC - Offerte EnergiePrestatieCertificaat

 

Ing. Bart Masquelin
Energiedeskundige Type A


Klijtstraat 12
8940 Wervik
Regio Wervik - Ieper - Menen

Tel. 0477 29 92 56
Fax. 056 20 36 60
info@epc-buro.be

Erk nr Vlaanderen EP 07237
Erk nr Wallonië  P2-00802